İçeriğe geç

Trachelospermum jasminoides (Yıldız yasemin)

Yıldız yasemin


Anahtar kelimeler: Süs bitkisiTıbbi bitkiNeofit bitki, Kozmetik.

Dolaşım

Bitkiler › Gentiyan takımı › Zakkumgiller › Yıldızyasemin › Yıldız yasemin

Dağılımı

Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle ılıman iklimlerde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Genel bilgiler

3 metre büyüyebilen her dem yeşil bir çalıdır. Nemli toprakta kaldıklarında yeni kökler oluştururlar, destek bulduklarında ise ona sarılırlar. Genç sürgünler başlangıçta havlı iken zamanla çıplak olurlar. Yapraklar karşılıklı dizilişli, oval ila mızraksı, 2 ila 10 cm uzunluğunda, 1 ila 4,5 cm genişliğinde, düz kenarlı ve sipsivri uçludur. Koyu yeşil renkli yapraklar güz aylarında bronz rengine döner. Çiçekler kokulu, beyaz renkli, 1 ila 2 cm çapında ve taç yaprak benzeri beş lobludur. Çanak yapraklar dar, pürüzsüz, geriye kıvrık olup taç tüpünden daha kısadır. Beş adet ercik görülür. Meyve ince, 10 ila 25 cm uzunluğunda, 3 ila 10 mm genişliğinde ve çok tohumludur.

Gözlem

Bahçe, duvar ve çitlerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.

Yaygın adları

Yıldız yasemin.

Çiçek zamanı

Haziran-Temmuz ayları.

Yükseklik

0-1000 metre arası.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca “dağ geçidi tohumu” anlamına gelir. Cinsin tohum yapısına işaret eder. Tohumlar uca doğru daralır ve sorguçla sona ererler. Tür adı Antik Yunanca “Jasminum gibi” anlamına gelir. Hem genel görünüm hem de koku olarak Jasminum (yasemin) cinsinin andırır.

Geleneksel tıp

Yapraklar onarıcı ve toniktir. Çiçekli gövdeler analjezik, antibakteriyel, romatizma tedavi edici, spazm çözücü, temizleyici, adet akışı teşvik edici, ateş düşürücü, çözücü, tonik ve damar genişleticidir. Boğaz ağrısı ve apse tedavisinde kullanılır.

Biliyor musunuz?

Çiçeklerinden değerli bir parfüm elde edilir.

Fotoğrafları

Literatür

Jardin Fleuriste 1: sub pl. 61. 1851. (Lindl.) Lem.

Bir Yorum Yazın