Tanımı
12 ila 20 cm büyüyebilir. Gövde basit ya da dallı ve kıllı seyrek tüylüdür. Yapraklar dikdörtgensi eliptik, 17 ila 34 mm uzunluğunda ve 5 ila 10 mm genişliğinde, geniş, tepede küt, sapsız ve seyrek tüylüdür. Çiçek kurulu yalancı şemsiye halindedir. Çanak yaslanıcı tüylüdür ve meyve zamanı kalıcıdır. Taç beyaz renkli 8 ila 10 mm uzunluğunda, dış yüzeyi tüylü, loblar yumurtamsı dikdörtgensidir. İplikçikler oldukça kısadır. Meyve dört tohum taşır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey Avrupa ile Uzakdoğu arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Deniz kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 50 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde kum gelini adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins 5 Haziran 1656 – 28 Aralık 1708 yılları arasında yaşamış Fransız doğa bilimci Joseph Pitton de Tournefort’a adanmıştır. Türkiye’nin birçok bölgesinde bilimsel geziler düzenlemiştir. Tür adı Latince Sibirya anlamına gelir. Türün dağılım bölgesine işaret eder, özgün tanımda bu “Habitat in Dauriae apricis glareosis aridis” olarak belirtilmiştir.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın