Site icon Kocaeli Bitkileri

Torilis nodosa (Boncuklu dercikotu)

Boncuklu dercikotu

Torilis nodosa; 11/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Torilis nodosa (Boncuklu dercikotu) genellikle deniz kenarı ve tarla sınırlarında görülen tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Torilis

Dercikotu

Tanımı

Torilis nodosa (Boncuklu dercikotu) 7 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle yatık ya da yatık-yükselici, silindirik, çizgili, tüylü ve yükselici dallıdır. Alt yapraklar uzun saplı, almaşlı dizilişli, üçgensi-yumurtamsı ya da üçgensi-dikdörtgensi, pürüzsüz kenarlı birkaç çift mızraksı ya da şeritsi yaprakçığa bölünür. Üst yapraklar benzerdir ancak sapsız ve genişçe üçgensidir. Çiçek durumu yaprak karşılıklı, genellikle sapsız, yoğun bileşik şemsiye halindedir ve kollar 3 ila 5 arası sayıda ve çok kısadır. Şemsiyecikler 5 ila 12 adet çiçeklidir. Çiçekler beş taç yapraklıdır ve bunların boyları eşit değildir, pembe ya da kırmızımsı lekeler barındırırlar. Meyve yeşilimsi ya da kırmızımsı, yumurtamsı, 3 mm uzunluğundadır ve uzun dikenlerle kaplıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak dünyanın başka bölgelerine de yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Çalılık, deniz kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde boncuklu dercikotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Michel Adanson genellikle hiçbir anlamı olmayan kelimelerden cins adı oluşturmayı tercih etmiştir. Adanson’un özgün tanımında da isim tercihi ile ilgili herhangi bir ayrıntı mevcut değildir. Bununla birlikte Antik Yunanca torus, delici ve delen gibi anlamlara sahiptir ve bu bağlamda meyvedeki dikensi yapılara işaret ediliyor olması muhtemeldir. Tür adı Latince budaklı anlamına gelir. Epitet bitkilerin gövde ya da köklerinin cins içinde ayırt edici biçimde budaklı olmaları durumunda kullanılır. İkili adlandırma öncesi adı “Caucalis nodosa, echinato semine”dir.

Fotoğrafları

Exit mobile version