Tanımı
5 ila 90 cm. büyüyebilir. Gövde sert, tüylü, en azından tabanda kırmızımsı morumsu ve diktir. Taç tek simetrili, beyaz ila açık kırmızımsı ve 5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar derince çentiklidir. Çanak yapraklar hayli küçüktür. Beş adet ercik görülür. Çiçek kurulu bileşik şemsiye halinde ve 5 ila 8 arası kolludur. Yaprak ayası üçgensi, 1 ila 3 teleksi, terminal yaprakçık uzun ve gittikçe incelme eğilimindedir. Yaprakçıklar lobludur. Bırahte 4 ila 6 arası sayıdadır. Çiçekler beyaz renklidir. Meyve neredeyse küresel, kavisli dikenli, 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Tohumları dikenli yapısı nedeniyle insanların giysilerine yapışarak dağılır ve bu nedenle bazı dillerde fakirin sineği olarak bilinir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey yarımküre boyunca yayılış gösterir. Güçlü bir istilacıdır. [Harita, Sinonimler|Herbaryum] Çayırlar ve yamaçlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde uzun dercikotu adı ile bilinmektedir.
Gıda
Yapraklar pişirilerek, kök çiğ olarak tüketilebilir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Michel Adanson genellikle hiçbir anlamı olmayan kelimelerden cins adı oluşturmayı tercih etmiştir. Adanson’un özgün tanımında da isim tercihi ile ilgili herhangi bir ayrıntı mevcut değildir. Bununla birlikte Antik Yunanca torus, delici, delen gibi anlamlara sahiptir. Meyvedeki dikensi yapılara işaret ediliyor olması muhtemeldir. Tür adı Latince Japonya anlamına gelir. Bitki, epitetinin aksine, sadece Japonya’da değil, kuzey yarımkürenin büyük bölümünde yayılış gösterir.
Tıp
Hemoroit, spazm, uterus tümörleri, ateş ve dizanteri tedavisinde kullanılır. Tohumlar parazit düşürücü, mantar önleyici, antiviral, balgam söktürücü ve toniktir. Kökün suyu hazımsızlık tedavisinde kullanılır.
Fotoğrafları









© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın