Site icon Kocaeli Bitkileri

Torilis (Dercikotu)

Boncuklu dercikotu

Torilis nodosa: 01/05/2019; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Torilis (Dercikotu) genellikle tek yıllık bitkilerden oluşan ve koşullar uygun olduğunda agresif biçimde yayılan türlere sahip bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Torilis (Dercikotu) tek ya da nadiren yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde dik ve genellikle dallıdır. Kök kazık biçimdedir. Yapraklar 1 ila 2 teleksidir. Şemsiye bileşiktir. İnvolukre mevcut ya da değil, involusel birkaç dar ikincil bırahtelidir. Çiçek kurulu tepede ya da yaprak koltuklarındadır. Çiçekler küçük ve beyaz ya da pembemsi renklidir. Taç yapraklar ters yumurtamsı, uçta çentikli ve kıvrık lobüllüdür. Dıştaki taç yapraklar sıklıkla daha büyüktür ancak belirgin biçimde ışınsaldır. Çanak dişleri küçük, üçgensi ya da mzıraksı ve kalıcıdır. Meyve şeritsi ila yumurtamsı, yanal olarak hafifçe sıkıştırılmış ve dikişizi dardır. Merikarp neredeyse silindirik, birincil kabarık çizgiler beş adet, ipliksi ve yanal olarak yaslanıcı kıllıdır. Yağ kanalı ikincil kabarık çizgilerin altında tektir. Disk pek belli değildir ve sitilopodyum kısaca koniksidir. Karpofor iki parçalıdır. Besidoku neredeyse silindirik ya da hafifçe sıkıştırılmıştır. Cins Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde özellikle Amerika kıtasında işgalci cins statüsündedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Michel Adanson genellikle hiçbir anlamı olmayan kelimelerden cins adı oluşturmayı tercih etmiştir. Adanson’un özgün tanımında da isim tercihi ile ilgili herhangi bir ayrıntı mevcut değildir. Bununla birlikte Antik Yunanca torus, delici ve delen gibi anlamlara sahiptir ve bu bağlamda meyvedeki dikensi yapılara işaret ediliyor olması muhtemeldir.

Kocaeli’ndeki türler

Torilis nodosa

Boncuklu dercikotu

Torilis japonica

Uzun dercikotu

Exit mobile version