Now Reading:

Tordylium maximum (Koca davulotu)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
1 Haziran 1753
için

Tordylium maximum (Koca davulotu)

Tordylium maximum

Tanımı

Tordylium maximum (Koca davulotu), Maydanozgiller (Apiaceae) ailesine bağlı Davulotu (Tordylium) cinsinden tüylü ya da kıllı, 30 ila 120 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövdenin içi boştur ve genellikle ortadan itibaren dallıdır. Alt yapraklar teleksidir ve iki ila beş arası kamamsı-eliptik, sapsız, kenarları dişli yaprakçığa bölünürler. Üst yapraklar tek yaprakçıklıdır. Çiçek durumu 5 ila 15 kolludur. Küçük şemsiyeler 12 ila 16 arası çiçek bulundurur. 5 ila 7 arası şeritsi, pürüzlü ve kıvrık bırahte bulunur. İkincil bırahteler 5 adet, uzunlukları değişken, şeritsi ve pürüzlüdür. Bunların en uzunu meyve sapları ile aynı uzunlukta ya da ondan daha kısadır. Çiçekler beyaz renklidir ve dıştaki çiçeklerin taç yaprakları daha uzundur. Merikarp eliptik ila neredeyse dairesel, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğindedir ve abaksiyal tarafta sert tüyler mevcuttur.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Tahrip edilmiş araziler, tarlalar ve yol kenarında görülmektedir. Umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi 400 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dönen torna anlamına gelir ve bu bağlamda meyvelerin yuvarlak biçimlerine ve kenarlarının oyuk olmasına işaret eder. Epitet Latince en büyük anlamına gelir. Türün, cins içinde diğer türlere göre daha boylu olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Seseli creticum majus”tur.


Tordylium maximum
Tordylium maximum
Koca davulotu
Koca davulotu
Tordylium maximum
Koca davulotu

Koca davulotu…

Tordylium maximum, ilimizde genellikle orman sınırları ile çalılıklarda görülen tek ya da iki yıllık bir bitkidir.

Dilimizde koca davulotu adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.