Tolpis virgata (Hoş kıskı)

derleyen:

cins:

Tanımı

30 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dallıdır. Havlı ila seyrek ülgerlidir. Taban yaprakları 5 ila 20 cm uzunluğunda, mızraksı ila dikdörtgensi ters yumurtamsı, kenarları dişli ya da lobludur. Gövde yaprakları şeritsi, kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek sapı çiçek başları altında kalınlaşır, yaslanıcı brahteler taşır, bunlar filarilerden kısadır. Çiçek başları 17 ila 30 mm çapında, bir ya da birkaç adet, 1 ila 3 cm genişliğinde, filariler şeritsi mızraksı, omurgalı; tamamı diktir. Çiçekler her zaman sarı renklidir. Kapçık tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kumlu topraklar, tarlalar ve orman açıklıklarında görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde hoşkıskı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins, Michel Adanson tarafından literatüre dahil edilmiştir. Adanson, anlamı olmayan kelimelerden cins adı oluşturması ile bilinen bir bilim insanıdır. Öte yandan tolype kelimesi Antik Yunanca yün yumağı anlamına gelir. Bu durumda bitkilerin tohum dağıtırken küme halinde duran sorguçlarına işaret ediliyor olabilir. Tür adı Latince dallı anlamına gelir. Türün gövdesinin cins özelinde ayırt edici biçimde dallı olmasına işaret eder.

Fotoğrafları