Site icon Kocaeli Bitkileri

Tolpis (Hoşkıskı)

Özet

Tolpis (Hoşkıskı) genelde makilik alanlarda görülen ve zayıf yapılı olmakla birlikte çarpıcı çiçeklere sahip olan türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Tolpis (Hoşkıskı) 5 ila 100 cm büyüyebilen, kazık köklü, tek ya da çok yıllık otlar ile çalılardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle tek adet, dik, dallı ve çıplak ya da tüylüdür. Yapraklar çoğunlukla tabanda olup taban yaprakları sapsız ya da sapsız ve gövde yaprakları genellikle saplıdır. Yaprak ayası yumurtamsı-mızraksı ya da ters mızraksı ila mızraksı ya da şeritsi ve kenarları düz, dişli, derin teleksi ya da teleksi lobludur. Kömeçler tek ya da gevşek bir küme halindedir. İnvolukrum çan biçiminde ve 5 ila 10 mm çapındadır. Filariler 2 sıra halinde 20 ila 25 adet, mızraksı ila şeritsi, kenarları kuruzarsı ve uçları ipliksidir.

Çiçek tablası düz, çukurlu ve çıplaktır. Çiçekçikler 30 ila 100 adet olup taç genellikle sarı ve içtekiler zaman zaman morumsu ya da kahverengidir. Kapçık kahverengimsi ila siyahımsı, sütunsu, gagasız ve 6 ila 8 adet kabarık çizgilidir. Sorguç kalıcı ve 4 ila 15 adet beyazımsı kıllıdır. Cins Afrika ile Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde Amerika ve Avustralya kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins, Michel Adanson tarafından literatüre dahil edilmiştir. Adanson, anlamı olmayan kelimelerden cins adı oluşturması ile bilinen bir bilim insanıdır. Öte yandan tolype kelimesi Antik Yunanca yün yumağı anlamına gelir. Bu durumda bitkilerin tohum dağıtırken küme halinde duran sorguçlarına işaret ediliyor olabilir.

Kocaeli’ndeki türler

Tolpis virgata

Hoş kıskı

Tolpis umbellata

Koru kıskısı

Exit mobile version