Tilia platyphyllos (Yaz ıhlamuru)

derleyen:

Tanımı

40 metre büyüyebilir. Çap kubbemsidir. Genç gövdeler kırmızımsı kahverengi iken zamanla koyu griye döner ve çatlaklar belirir. Sürgünler kırmızımsı kahverengidir ve havlıdır. Yapraklar basit ve almaşlı dizilişlidir. Yapraklar 6 ila 9 cm uzunluğundadır. Bunlar yumurtamsı ila yüreksi ve orta ila koyu yeşil renklidir. Yaprak kenarları keskin biçimde testere dişli ve tabanı yüreksidir. Yaprak sapı havlı ve 3 ila 4 cm uzunluğundadır. Bunlar güz aylarında sarı renge dönerler. Çiçekler küçük, kokulu, sarımsı beyaz renkli ve 3 ila 4 arası sayıda kümeler halindedir. Kapsül yuvarlak, kaba tüylü ve krem renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi olarak yaygın biçimde dikilmektedir. [Harita, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yaz ıhlamuru adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Ihlamur türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca orijinli bir kelimedir. Dilimizdeki ıhlamur kelimesi Antik Yunanca orijinlidir. Tür adı Latince geniş yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Gıda

Genç yaprakları taze olarak tüketilebilir. Bunlar ayrıca salatalara da eklenir. Çiçek ve erken dönemdeki meyveleri ezilerek çikolata ikamesi olarak kullanılır. Çiçeklerinden çay elde edilir.

Tıp

Çiçekleri demlenerek soğuk algınlığı ve terleme tedavisinde kullanılır. Çayı spazm çözücü, terletici, balgam söktürücü, müshil ve yatıştırıcıdır. Bu çay ayrıca hazımsızlık, yüksek tansiyon, arter sertleşmesi, histeri, kusma ve çarpıntı vakalarında etkilidir.

Dikkat

Fotoğrafları