
Kış ıhlamuru
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Ebegümeci takımı › Ebegümecigiller › Ihlamur › Kış ıhlamuru
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
40 metre büyüyebilir. Gövde 1 metre çapa ulaşabilir. Genç ağaçların gövdesi grimsi ve pürüzsüzdür, yaşlandıklarında ise dikey çıkıntı ve yatay çatlaklar görülür. Dallar diktir ve yıllar geçtikçe kalınlaşırlar. Yapraklar almaşlı dizilişli, yuvarlak ya da üçgensi yumurtamsı, 3 ila 8 cm uzunluk ve genişliğinde, yaprak damarı koltuklarında görülen kahverengi tüyler hariç tüysüz, belirgin biçimde yüreksidir. Tomurcuklar almaşlı dizilişli, yumurta biçimli, kırmızı lekelidir. Terminal tomurcuk görülmez. Çiçekler çok simetrili, erselik, küçük, sarı ile yeşil arası renklerde, 5 ila 11 arası kümeler halinde, zengin ve belirgin kokuludur. Taç ve çanak yaprak sayısı beştir. Tohumlar ekim ayında olgunlaşır. Taşınması kolay bir ağaçtır.
Gözlem
Ormanlık alanlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Küçük yapraklı ıhlamur, Kış ıhlamuru.
Çiçek zamanı
Haziran-Temmuz ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Ihlamur türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca orijinli bir kelimedir. Dilimizdeki ıhlamur kelimesi Antik Yunanca orijinlidir. Tür adı Latince “yüreksi” anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.
Mutfak
Olgun meyvelerinden yapılan çay hayli yaygın bir biçimde tüketilir. Çiçeklerinden elde edilen bal değerlidir. Genç yaprakları salatalara eklenir.
Geleneksel tıp
Çiçekleri soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Çayı spazm çözücü, terletici, balgam söktürücü, müshil ve yatıştırıcıdır. Bu çay ayrıca hazımsızlık, yüksek tansiyon, arter sertleşmesi, histeri, kusma ve çarpıntı vakalarında etkilidir.
Dikkat
Çiçekler narkotik etkisinden dolayı, sadece yeni açıldıklarında hasat edilmelidir.
Fotoğrafları









Literatür
The Gardeners Dictionary: eighth edition no. 1. 1768. Mill.
Narkotik özellikle ilgili kaynak bulamadım sizde varsa gönderir misiniz?
Örneğin: https://pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Tilia+cordata