Tilia cordata (Kış ıhlamuru)

derleyen:

Tanımı

Faik Yaltırık’a göre, Türkiye’deki varlığının teyit edilmesi gerekmektedir. Bu sayfa yakında bu siteden kaldırılacaktır. 40 metre büyüyebilir. Gövde 1 metre çapa ulaşabilir. Genç ağaçların gövdesi grimsi ve pürüzsüzdür, yaşlandıklarında ise dikey çıkıntı ve yatay çatlaklar görülür. Dallar diktir ve yıllar geçtikçe kalınlaşırlar. Yapraklar almaşlı dizilişli, yuvarlak ya da üçgensi yumurtamsı, 3 ila 8 cm uzunluk ve genişliğinde, yaprak damarı koltuklarında görülen kahverengi tüyler hariç tüysüz, belirgin biçimde yüreksidir. Tomurcuklar almaşlı dizilişli, yumurta biçimli, kırmızı lekelidir. Terminal tomurcuk görülmez. Çiçekler çok simetrili, erselik, küçük, sarı ile yeşil arası renklerde, 5 ila 11 arası kümeler halinde, zengin ve belirgin kokuludur. Taç ve çanak yaprak sayısı beştir. Tohumlar ekim ayında olgunlaşır. Taşınması kolay bir ağaçtır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde küçük yapraklı ıhlamur ve kış ıhlamuru adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Ihlamur türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca orijinli bir kelimedir. Dilimizdeki ıhlamur kelimesi Antik Yunanca orijinlidir. Tür adı Latince yüreksi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Gıda

Bitkiden yapılan çay hayli yaygın bir biçimde tüketilir. Çiçeklerinden elde edilen bal değerlidir. Genç yaprakları salatalara eklenir.

Tıp

Çiçekleri soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Çayı spazm çözücü, terletici, balgam söktürücü, müshil ve yatıştırıcıdır. Bu çay ayrıca hazımsızlık, yüksek tansiyon, arter sertleşmesi, histeri, kusma ve çarpıntı vakalarında etkilidir.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Zeynep Tuba avatarı
    Zeynep Tuba

    Narkotik özellikle ilgili kaynak bulamadım sizde varsa gönderir misiniz?

      1. Zeynep Tuba avatarı
        Zeynep Tuba

        Teşekkürler

  2. Merhaba; doğal ortamda, yaprak alt yüzlerinde damar koltuklarında tüy demetleri olan örneklere rastladınız mı acaba? Şayet elinizde (doğal ortamdan) böyle bir örneğe ait fotoğraf varsa ve ekleyebilirseniz sevinirim, teşekkürler.

    1. Maalesef, buraya yüklediklerimin dışında elimde fotoğraf yok.

      1. Çok teşekkürler.

  3. Hüseyin bey merhaba, ıhlamur türlerinden hangisi/hangileri daha çok tercih edilmektedir (ticari anlamda ekimi ve ticareti daha karlıdır)? Köydeki kısıtlı bir alanda ıhlamur tarımı düşünüyoruz da. Bilginizi ve varsa internet kaynaklarını paylaşabilir misiniz?Teşekkürler
    Hakan

    1. Tarım ve Orman Bakanlığının ilinizdeki müdürlüğü ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Hem teşvik olup olmadığını öğrenirsiniz hem de ilinizin koşullarında hangi ıhlamur türünün efektif olduğunu.

    2. Halid avatarı

      Tilia cordata en şifalı olanı ve ağaç yapısından dolayı toplaması da en kolay olanıdır. Hiç düşünmeden bunu ekin

      1. Derya Erkenekli avatarı
        Derya Erkenekli

        Ekelim de ıhlamur fidanı aldım satıcı hangi tür olduğunu bilmiyor ben bilmem bu var çeşitten anlamam diyor söylediğiniz türü en güvenilir şekilde nasıl bulurum teşekkürler

  4. Halil inan avatarı
    Halil inan

    Ben izmitliyim fakat kış ıhlamuru deyimini ilk defa duydum

Görüşünüzü Yazın