Site icon Kocaeli Bitkileri

Thymus thracicus (Trakya kekiği)

Thymus thracicus

Thymus thracicus

Tanımı

Thymus jankae‘ye benzer ancak gövdeler yaygın olarak 12 cm büyüyebilir ve gövde yaprakları (taban demetlerinin küçük yaprakları hariç) aşağı yukarı eşit boyda, 8 ila 13 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 mm genişliğinde, mızraksı ila ters mızraksı, yaygın olarak genişliklerinin 4 ila 5 katı uzunluktadır. Yağ noktaları seyrek ve genellikle kırmızımsıdır. Yanal damarlar çok belirgin değildir. İkincil bırahte genelikle 1,5 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Çanak 4,5 ila 5,5 mm uzunluğunda, tüp dudaklardan daha kısadır. Üst dudak alt dişlerden daha uzun, üst dişler 1,2 ila 1,8 mm uzunluğunda, kılçıklı ve kirpiklidir. Taç 6 ila 7,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlarda görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir. Görseller Krzysztof Ziarnek’in izni ile kullanılmıştır. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde trakya kekiği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca cesaret anlamına gelir. Bitkileri koklayanlara güç ve cesaret verdiğine yönelik inanışa işaret eder. Antik Yunanda sporcular müsabakalardan önce vücutlarına kekik yağı sürerdi. Günümüzde buna benzer olarak Edirne’de yağlı güreş müsabakaları düzenlenmektedir. Diğer bir görüşe göre Antik Yunanca tütsülemek anlamına gelir. Bitkiler Antik Yunanda kurban merasimleri esnasında yakılırdı. Tür adı Latince Trakya anlamına gelir. Türün dağılım alanına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version