Thymus longicaulis subsp. chaubardii (Dağ kekiği)

derleyen:

Tanımı

Thymus jankae’ye benzer ancak gövdeler yaygın olarak 10 cm büyüyebilir ve gövde yaprakları (taban fasiküllerinin küçük yaprakları hariç) aşağı yukarı eşit boyda, 5,5 ila 13,5 mm uzunluğunda ve 1,2 ila 3,4 mm genişliğinde, şeritsi mızraksı ila ters mızraksı ya da eliptik mızraksı, yaygın olarak genişliklerinin 3 ila 5 katı uzunluktadır. Yağ noktaları çok sayıda ve genellikle kırmızıdır. Yanal damarlar belirgin ya da belirgin değildir. İkincil bırahte genellikle 1 ila 2 mm uzunluğunda ve saptan daha kısadır. Çanak 2,5 ila 4 mm uzunluğunda, tüp dudaklardan daha kısa ya da zaman zaman eşittir. Üst dudak alt dişlere eşit uzunlukta ya da hafifçe daha uzundur. Yapraklar genellikle 2 ila 3,3 mm genişliğinde, mızraksı, genellikle sivri uçlu, sıklıkla derimsi ve belirgin yanal damarlı, çanak yeşilimsi ya da nadiren morumsu, üst dudak alt dişle aynı uzunlukta ya da daha uzun, üst diş sıklıkla sivri, taç soluk renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, kayalık alanlar ve ormanlarda alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dağ kekiği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca cesaret anlamına gelir. Bitkileri koklayanlara güç ve cesaret verdiğine yönelik inanışa işaret eder. Antik Yunanda sporcular müsabakalardan önce vücutlarına kekik yağı sürerdi. Günümüzde buna benzer olarak Edirne’de yağlı güreş müsabakaları düzenlenmektedir. Diğer bir görüşe göre Antik Yunanca tütsülemek anlamına gelir. Bitkiler Antik Yunanda kurban merasimleri esnasında yakılırdı. Tür adı Latince uzun gövde anlamına gelir. Türün çiçek taşıyan gövdelerinin ayırt edici uzunluğuna işaret eder. Alttür 18 Mart 1781 – 13 Ocak 1854 tarihleri arasında yaşamış Fransız doğa bilimci Louis Athanase Chaubard‘a adanmıştır.

Gıda

Yemeklerde çeşni olarak kullanılır.

Tıp

Üst bölümleri karın ağrısı ve diyabet vakalarında kullanılır. Kanser, egzama, öksürük ve astım vakalarında kullanılır. Hypericum perforatum ve Thymus longicaulis üst bölümleri kaynatıldığında ya da demlendiğinde karınla ilgili bozukluklarda etkilidir.

Fotoğrafları