Thymus jankae (Yayla kekiği)

Bitkiler › Ballıbaba takımı › Ballıbabagiller › Kekik › Yayla kekiği

Tıbbi bitkiYenilebilir bitki, Kozmetik.

Gövdeler 1 ila 5 cm uzunluğundadır. Dallar uzun, sürünücü ve odunsudur. Gövde yaprakları genellikle çiçek kuruluna doğru göreceli olarak daha büyüktür. Bunlar mızraksı ters yumurtamsı ila yumurtamsı eliptik ya da neredeyse dairesel, küt, değişken saplı, kirpikli; yağ noktaları soluk ve seyrek; yanal damarlar 2 ila 3 arası çift halindedir. Bırahte yapraklara benzer ancak mor lekelidir ve dıştakiler genellikle daha büyüktür. İkincil bırahte 0,2 ila 2,5 mm uzunluğunda ve genellikle saptan daha uzundur. Çanak 3,3 ila 5 mm uzunluğunda, mor, tüp çan biçiminde, genellikle dudaklardan daha kısa, dudaklar eşit uzunluktadır. Taç leylak ila mor, nadiren beyazımsı renkli ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır.

Bitki doğal olarak Kafkasya ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Çalılık, kayalık alanlar ve alpin çayırlarda görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir.

Dilimizde Yayla kekiği adı ile bilinmektedir.

Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Yemeklerde çeşni olarak kullanılır.

Yaprakları antiseptik ve temizleyicidir.

Bitkiden elde edilen yağ parfüm yapımında ve ayrıca ağız hijyeninde kullanılır.

“Thymus jankae (Yayla kekiği)” için 2 cevap

  1. Serpil avatarı

    Merhaba. Bu tür bizim köyde (Gebze/Tepecik köyü) çoban biberi olarak bilinen ve daha çok patates ve tavuk yemeklerinde kullanılan tür sanırım. Fidan yada tohum üretimi yapılıyor mu ve eğer yapılıyorsa nasıl temin edebilirim acaba? Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
    Teşekkürler

    1. Hüseyin Doğan avatarı

      Merhaba. Tepecik hayli değerli bitkilere ev sahipliği yapan çok kıymetli bir habitat. Kekik, Tepecik köy merkezindeki çeşmeden aşağı inen toprak yolun yamaçları boyunca yaygın olarak görülür. Oradan taze olarak toplayabilir ya da fide alıp yetiştirebilirsiniz.

Görüşünüzü Yazın