Thlaspi arvense (Tarla akça çiçeği)

derleyen:

Özet

Thlaspi arvense (Tarla akçaçiçeği) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve erken dönemde tüketilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Thlaspi

Çobandağarcığı

Tanımı

Thlaspi arvense (Tarla akçaçiçeği) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen, sıklıkla mumsu, çıplak, ezildiğinde kötü koku yayan tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve basit ya da üst bölümde dallıdır. Taban yaprakları rozet oluşturmaz, ters mızraksı ya da kaşıksı ve uzun saplıdırlar. Gövde yaprakları ok biçiminde, dar ve tırtıklıdır. Çiçek sapı meyve zamanı ince ve yayıktır. Çanak yapraklar yumurtamsı ya da dikdörtgensi, keseciksiz ve beyaz kenarlıdır. Taç yapraklar beyaz renkli, kaşıksı ve 3 ila 4,5 mm uzunluğundadır. Başçık yumurtamsıdır. Yumurtalık başına 6 ila 16 adet tohum taslağı vardır. Meyve ters yumurtamsı ya da neredeyse dairesel, en çok 14 tohumlu, tabanı küt ya da yuvarlak ve ucu derin girintili ya da çentiklidir. Tohum siyahımsı kahverengi ve yumurtamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle şubat ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde tarla akça çiçeği ve ekin dağarcığı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca düz kalkan anlamına gelir. Meyve yapısına işaret eder. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae agris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yapraklar protein açısından zengindir ve çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Çiçek açtıktan sonra yaprakların tadı oldukça acılaşmaktadır. Tohumlar öğütülerek hardal ikamesi olarak kullanılmıştır. Çimlenen tohumlar salatalara eklenmektedir.

Tıp

Romatizma tedavi edici, antidot, temizleyici, terletici, balgam söktürücü, iltihap giderici, ateş düşürücü ve idrar söktürücüdür. Tohumlar tonik etkilidir. Hem tohum hem de genç sürgünlerin gözler için iyi olduğu söylenmiştir. Akciğerlerde irin, böbrek iltihabı, apandisit, seminal ve vajinal akıntıların tedavisinde kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları