Thinopyrum turcicum (Puslu putaotu)

derleyen:

Özet

Thinopyrum turcicum (Puslu putaotu) genelde orman sınırlarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Thinopyrum

Putaotu

Tanımı

Thinopyrum turcicum (Puslu putaotu) halihazırda bazı kaynaklarda Elymus elongatus subsp. turcicus adı ile geçmektedir. Genellikle 35 ila 75 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde sağlam ve genellikle tüysüzdür. Yapraklar 2,5 ila 5 mm genişliğindedir. Başaklar 10 ila 25 cm uzunluğunda, dik ve gevşektir. Başakçıklar 17 ila 20 mm uzunluğunda, genellikle 7 ila 9 sayıda çiçekçikli, dışkavuz 7 ila 9 arası sayıda damarlıdır. Dışkavuzlar 7 ila 9 mm uzunluğunda, dikdörtgensi, tepede küt ila kesik ve uzunlukları eşit değildir. İçkavuz 9 ila 11 mm uzunluğunda, çıplak ve küt ya da sivri uçludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ile Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Stepler ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde puslu putaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kum buğdayı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin habitat tercihine işaret etmektedir. Tür adı ise Latince Türkiye anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.