Thinopyrum elongatum (Puta otu)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Elymus elongatus adı ile geçmektedir. Yığınsı ve çok yıllık bir bitkidir. Saplar sağlam yapılı ve 35 ila 75 cm uzunluğundadır. Sapların düğümler arası ıraksak olarak çıplaktır. Yaprak kılıfının dış kenarı çıplak ya da tüylüdür. Yaprak kılıfı kulakçığı oraksıdır. Dil kirpiksiz zarsıdır. Yaprak ayası dürülmüş, 20 ila 45 cm uzunluğunda, 2,5 ila 5 mm genişliğinde ve serttir. Yaprak ayası yüzeyi yivli, pürüzlü, adaksiyal olarak sert, çıplak ya havlı ve iki yüzeyi de tüylüdür. Çiçek kurulu bileşik bir salkım, tek adet ve 10 ila 25 cm uzunluğundadır. Eksen düzeltilmiş, kenarları pürüzsüz ya da hafifçe pürüzlüdür. Başakçıklar tektir. Verimli başakçıklar saplıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Stepler, tarla sınırları ve orman açıklıklarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde putaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kum buğdayı anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Tür adı ise Latince uzatılmış anlamına gelir. Türün hayli uzun başak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları