Özet
Thesium divaricatum (Çatal güvelek) genelde çalılık alanlarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Thesium divaricatum (Çatal güvelek), Thesium linophyllon‘dan genel olarak daha az yapraksı, uzun ve daha dik fasiyes; kök toprak seviyesinde dallanıcı, çiçek kurulunun top başlı olmaması ve çiçek örtüsünün genişçe çan biçimli olması ile ayırt edilmektedir.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, çalılık ve iğne yapraklı ağaçların altında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Körfez ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde çatal güvelek adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins Yunan mitolojisinde geçen İyonyalı kahraman Thesus’a adanmıştır. Ayrıca Linaria cinsinin Yunancaki karşılığı da thesium’dur. Bitkinin yaygın adı olan toadflax da Linaria cinsine işaret etmektedir. Yaprakları gerçekten de Linaria yapraklarına benzemektedir. Türkçe yaygın adı güvelek ya da gövelek büyük ihtimalle küçük meyve ya da ham meyve anlamına gelir. Bu durumda ökseotu gibi meyve ağaçlarında görülen türlerin meyvelerinin gerçek meyvelerden ayırt edilmesi yolu izlenmiş olabilir. Her iki cins de yarı parazittir. Tür adı Latince yayılmış anlamına gelir ve açık bir şekilde türün genel görünümüne dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın