Site icon Kocaeli Bitkileri

Theligonum cynocrambe (Kuşyüreği)

Theligonum cynocrambe

Theligonum cynocrambe: 14/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır. Alt yapraklar karşılıklı, üst yapraklar almaşlı dizilişlidir ve tamamı basittir. Yapraklar yumurtamsı ila yumurtamsı mızraksı arası, saplı, inceden dişçiklidir. Kulakçık kaynaşık, genişletilmiş ve yaprak tabanlarında kılıflıdır. Çiçekler tek evciklidir. Erkek çiçekler 2 çiçek örtüsü bölümlü ve 20 erciklidir. Dişi çiçekler eğik ve tüpsü çiçek örtülüdür. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı, çalılık ve kayalık alanlarda görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kuşyüreği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dişi tohum anlamına gelir. Dişi çiçeklerin üreme yeteneğine atıftır. Tür adı Antik Yunanca köpek lahanası anlamına gelir. İsim ilk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve ikili adlandırma öncesi adı “Cynocrambe alsines foliis”tir.

Tarihi

Dioscorides 4-86: Yaprakları farekulağı yapraklarına benzer, gölgeli yerleri ve ormanlık alanları tercih eder. Parietaria judaica’ya benzer ancak daha kısadır ve ezildiğinde salatalık gibi kokar. Polenta ile uygulandığında göz iltihabına uygundur. Damlatılırsa kulak ağrısını geçirir.

Gıda

Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir. Ispanak ikamesi olarak kullanılabilir.

Tıp

Müshil etkilidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version