Özet
Thalictrum flavum (Yalanravend) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Bitkiler
Düğünçiçeği takımı
Düğünçiçeğigiller
Çayırsedefi
Tanımı
Thalictrum flavum (Yalanravend) genellikle 40 ila 100 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde olukludur ve çiçeklenmeye kadar dalsız devam eder. Çiçekler küme halinde, sarı renkli ve kokuludur. Kökleri uzun ve liflidir. Yapraklar kama biçiminde, koyu yeşil renkli, alt yüzeyleri soluk yeşil renkli ve birçok bölüme ayrılmış haldedir. Taç yaprak yoktur, çanak yapraklar 4 ila 5 sayıda ve kısadır, ercikler ise uzun ve diktir. Çanak yapraklar beyaz renkli iken ercikler sarı renklidir. Erciklerin çanak yapraklardan uzun olması bitkinin sarı çiçekli olduğu izlenimini uyandırır. Her çiçek başında üçer meyve görülmektedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde yalan ravend adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca yeşil filiz anlamına gelir. Cinsin parlak yeşil renkli yapraklarına işaret etmektedir. Türkçe adı olan çayırsedefi, cinsin İngilizce yaygın adı olan meadow ruenun tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gibi gözükmektedir. Cinsin sedef (Ruta) ile ilgisi yoktur ancak yaprakları yüzeysel olarak benzer. Diğer yandan meadow rue yaygın adının, rhubarb olarak bilinen Rheum rhabarbarum’dan (ravent) bozma olması da mümkündür. Bu türün çiçek kurulu, Thalictrum çiçek kuruluna oldukça benzer. Bu durumda da doğrusu çayır ravendi olmalıdır. Tür adı Latince sarı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek kurulunun parlak sarı rengine dikkat çekmektedir. İkili adlandırmadan önceki adlarından biri de “Thalictrum majus flavum, floribus luteis glauco folio”dur.
Tarihi
Yaprakları kişnişe benzer ancak daha etlidir. Diğer yandan gövdesi sedefotu kalınlığındadır. Öğütülerek uygulanırsa kronik yaraları iyileştirir. Ovalarda yetişir. DI 4-97.
Tıp
Müshil etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.
Bilgi
Kökünden sarı boya elde edilmiştir.
Bir yanıt yazın