Tephroseris (Ümbülükçiçeği)

Özet

Tephroseris (Ümbülükçiçeği) genelde alpin çayırlarda ve sulak alanların civarında görülen ve sarının çeşitli tonlarında çiçek açan bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Tephroseris (Ümbülükçiçeği) 10 ila 100 cm büyüyebilen tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde tek ya da çok sayıda ve diktir. Yapraklar taban ve gövdede, almaşlı dizilişli ve saplıdır. Yaprak ayası mızraksı, şeritsi mızraksı, ters mızraksı ila yumurtamsı, kenarları düz ya da dişlidir. Kömeçler ışınsal ya da tablamsı ve tek ya da 2 ila 40 adetten oluşan küme halindedir. İnvolukrum yarı küresel, çansı ya da topaçsı ve 8 ila 12 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 2 sıra halinde 8, 13 ya da 21 adet, dik, belirgin, şeritsi, mızraksı ya da dikdörtgensi, uzunlukları eşit ve kenarları kuruzarsıdır.

Çiçek tablası düz ya da kubbemsi ve pürüzsüzdür. Dilsi çiçekçikler mevcut değildir ya da 8, 13 ya da 21 adet, dişi ve verimli olup taç sarı, turuncu ya da turuncu-sarı renklidir. Tüpsü çiçekçikler 30 ila 80 adet, erselik ve verimli olup taç sarı ya da turuncu renklidir. Kapçık silindirik, 10 kabarık çizgili ve çıplak ya da kısa havlıdır. Sorguç kalıcı ve 30 ila 60 adet beyaz ya da kahverengimsi kıllıdır. Cins Avrasya ve Kuzey Amerika’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kül renkli hindiba anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin ağsı tüylerle kaplı olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler