Ümbülükçiçeği
Bakımı
Tephroseris integrifolia subsp. aucheri çok yıllık bir ottur. Geçirgen ya da nemli toprağı, güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Tephroseris integrifolia subsp. aucheri yamaç, açık orman ve çayırlarda görülür. Kumlu, killi ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Spathulate fleawort; Ümbülükçiçeği.
Etimoloji
Cins adı Yunanca kül renkli hindiba; tür adı Latince entire yapraklı; alttür adı ise tür adı ise Latince Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy (2 Ekim 1792 – 6 Ekim 1838, Fransız bitki bilimci) anlamına gelir.
Video
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Asterids
Ordo: Asterales
Familia: Asteraceae
Subfamilia: Asteroideae
Tribus: Senecioneae
Subtribus: Tussilagininae
Genus: Tephroseris
Raunkiaer: Hemicryptophyte
Phytochorion: Euro-Siberian
Literatür
Opera Botanica a Societate Botanica Lundensi 44: 44. 1978. (DC.) B.Nord.
Fotoğrafları







Yapısı
Tephroseris integrifolia subsp. aucheri 15 ila 80 cm. büyüyebilir. Stem dik ve seyrek ya da yoğun araknoid’dir. Alttaki yapraklar araknoid, üsttekiler sıklıkla glabreskent, taban yaprakları toprağa bastırılmış, ovat ila eliptik, akut ya da obtuse, tabanları gitgide ya da aniden kanatlı petiol’e attenuat, kenarları entire ila dentat ya da krenat; alt stem yaprakları oblong lanseolat, sapsız; üst stem yaprakları linear ila lanseolat ve sapsızdır. Çiçek kurulu 3 ila 17 kapitula’lı, pedünkül 0,5 ila 9 cm. uzunluğundadır. Filari 5 ila 10 mm. uzunluğunda, linear, yeşil ya da morumsu, tüysüz ya da seyrek tomentos’tur. Ligül 6 ila 18 mm. uzunluğunda, sarı ya da turuncu, çiçek zamanı bazen kıvrıktır. Aken tüysüz ya da pubeskent’tir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Flora of Turkey
Senecio integrifolius için:
Erect perennial with ridged densely or sparsely arachnoid stems 15-80 cm. All leaves arachnoid below, often glabrescent above; basal adpressed to ground, persistent at anthesis, ovate to elliptic, acute or obtuse, base gradually or suddenly attenuate into winged petiole, margin subentire to dentate or crenate; lower cauline oblong-Ianceolate, sessile; upper cauline linear to Ianceolate, sessile. Inflorescence corymbose, (1-)3-17-capitulate, peduncles 0,5-9 cm. Capitula radiate. Phyllaries 5-10 mm, linear, green or purplish, glabrous or sparsely tomentose. Calyculus absent. Ligules 6-18 mm, yellow or orange, sometimes reflexed on flowering. Achenes glabrous or pubescent.
1. Stems densely arachnoid; achenes glabrous; ligules 10-16(-18)
2. Peduncles 0,5-2 cm; phyllaries purplish; ligules orange subsp. aurantiacus var. leiocarpus Fl. 6-7. Grassy slopes, scress, 2135-3350 m. Euxine element.
2. Peduncles 1,5-9 cm; phyllaries green; ligules yellow subsp. aucheri Fl. 6-7. Rocky slopes, meadow, woodland, 1800-2200 m. Euro-Sib. element.
1. Stems sparsely arachnoid; achenes pubescent; ligules 17-20 subsp. karsianus Fl. 6-7. Water meadows, stream sides, 1900-2200 m. Endemic. Exuine element. V:165.