Telekia speciosa (Puğre)

derleyen:

Özet

Telekia speciosa (Puğre) genelde orman içi derelerin civarında görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Telekia

Puğre

Tanımı

Telekia speciosa (Puğre) kalın rizomlu ve genellikle 60 ila 200 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde tüylü ve güçlü kokuludur. Taban yaprakları 25 ila 30 cm uzunluğunda ve 20 ila 25 cm genişliğinde, 20 cm uzunluğunda sap üzerinde, tepede sivri, kenarları kabaca dişlidir. Çiçek başları 3 ila 8 arası sayıda ve uzun bir sap üzerindedir. Çiçekler 5 ila 7 cm genişliğinde, çiçek başları involusel brahteler tarafından çevrilidir. Dilsi çiçekler sarımsı ila turuncu renklidir. Disk çiçekleri 2,5 ila 3,5 cm uzunluğunda, kahverengimsi sarı, tüpsü ve küçüktür. Yapraklar almaşlı dizilişli, alttakiler saplı, üsttekiler sapsız ve neredeyse sarılıcıdır. Yaprak ayasının tabanı yüreksi, 30 cm uzunluğundadır. Kapçık tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgeye özgüdür ancak günümüzde Batı Avrupa’ya da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde puğre ve puğri adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1 Kasım 1845 – 10 Mart 1916 tarihleri arasında yaşamış Macar kaşif Sámuel Teleki’ye adanmıştır. Kenya ve Turkana Gölü’ne yaptığı keşif gezilerinde çok sayıda bitki ve hayvan örneğini Avrupa’ya getirmiştir. Ancak onun keşfettiği tür (Telekia africana) günümüzde Telekia cinsinden çıkarılmıştır. Tür adı Latince gösterişli anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin gösterişli boyutuna işaret eder.

Bilgi

Boya maddesi olarak kullanılır.

Fotoğrafları