Site icon Kocaeli Bitkileri

Teesdalia coronopifolia (Çoban çadırı)

Çoban çadırı

Teesdalia coronopifolia: 10/03/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Teesdalia coronopifolia (Çoban çadırı) genelde makilik alanlarda görülen ve kış sonundan bahar ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Teesdalia

Çobançadırı

Tanımı

Teesdalia coronopifolia (Çoban çadırı) genellikle 5 ila 20 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde tek ya da çok sayıda olabilir, ince, tüysüz ya da seyrek tüylüdür. Taban yaprakları 0,5 ila 3 cm uzunluğunda, mızraksı, teleksi loblu ya da bölünmüştür. Gövde yaprakları şeritsi, dişli ya da düzdür. Çanak yapraklar 0,2 ila 0,6 mm; taç yapraklar 0,5 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Meyve 3 ila 3,5 mm uzunluğunda ve 3 ila 5 mm genişliğindedir. Tohumlar yumurtamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çobançadırı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1740 – 25 Aralık 1804 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki bilimci Robert Teesdale’a adanmıştır. Tür adı Latince Coronopus yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Lepidium coronopus yapraklarına benzemesine işaret eder. Bitki için önerilen çoban çadırı adı, bitkinin Avrupa’da çoban teresi adıyla bilinmesi kaynaklı olabilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version