Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Karahindiba › Geç hindiba
Yoğun biçimde ağsı tüylüdür. Yapraklar düz ya da çoğunlukla dişli ya da kısaca lobludur. Sıkapa boyunca ağsı tüylüdür. İnvolukrum 1,5 ila 2 cm uzunluğunda, nadiren daha kısa ya da daha uzundur. Dış filariler kahverengimsi kırmızımsı, şeritsi ya da darca üçgensi, 12 mm uzunluğunda ve tepede kıvrıktır. Çiçek başları 1,5 ila 3,5 cm genişliğinde, tepecik sarı renklidir. Kapçık ve sorguç soluk kahverengidir.
Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çayırlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Geç karahindiba adı ile bilinmektedir.
Ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açar.
400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir. Bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilebilir olmasına işaret eder. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince geç olgunlaşan anlamına gelir. Türün, güz aylarında çiçeklenmesine işaret eder.










Doğan, Hüseyin (2022). Taraxacum serotinum (Geç karahindiba) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/taraxacum-serotinum/ Erişim tarihi: 6 February 2023