Taraxacum serotinum (Geç karahindiba)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Taraxacum serotinum (Geç karahindiba) genelde makilik alanlarda görülen ve yaz sonundan güz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Taraxacum

Karahindiba

Tanımı

Taraxacum serotinum (Geç karahindiba) yoğun biçimde ağsı tüylüdür. Yapraklar düz ya da çoğunlukla dişli ya da kısaca lobludur. Sıkapa boyunca ağsı tüylüdür. İnvolukrum 1,5 ila 2 cm uzunluğunda, nadiren daha kısa ya da daha uzundur. Dış filariler kahverengimsi kırmızımsı, şeritsi ya da darca üçgensi, 12 mm uzunluğunda ve tepede kıvrıktır. Çiçek başları 1,5 ila 3,5 cm genişliğinde, tepecik sarı renklidir. Kapçık ve sorguç soluk kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar, çalılıklar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde geç karahindiba adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilmesine işaret etmektedir. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince geç olgunlaşan anlamına gelir. Türün, güz aylarında çiçeklenmesine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir