Taraxacum scaturiginosum (Sütlü ot)

derleyen:

Özet

Taraxacum scaturiginosum (Sütlü ot) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Taraxacum

Karahindiba

Tanımı

Taraxacum scaturiginosum (Sütlü ot) tüysüz ve çok yıllık bir bitkidir. Sadece sıkapa, çiçek başının altında ağsı tüylüdür. Yapraklar loblu, sıklıkla büyük terminal loblu, sap kırmızı renkli, çoğunlukla ortadaki damar da kırmızı renklidir. Dış filariler yumurtamsı, gevşek yaslanıcı, görece geniş beyazımsı ya da soluk yeşil kenarlıdır. İnvolukrum koyu yeşil renkli ve 14 mm uzunluğundadır. Dilsi çiçekler sarı renkli, dış bölümü koyu menekşe çizgilidir. Tepecik koyu gri ila siyahımsı renktedir. Polen görülür. Kapçık 4,5 ila 5,5 mm uzunluğunda ve saman renklidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde hindiba, sütlüot, sarısütlü ve kıvırkıvır adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilmesine işaret etmektedir. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince kaynak suları anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, sulak alanların civarında bulunmasına dikkat çekmektedir.

Tıp

Çiçek başları ve gövde iltihap giderici; yaprakları genital kaşıntıyı gidericidir. Ayrıca diyabet vakalarında başvurulur.

Fotoğrafları