Site icon Kocaeli Bitkileri

Taraxacum pseudobrachyglossum (Roriço)

Taraxacum pseudobrachyglossum

Taraxacum pseudobrachyglossum: 13/04/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Doğan

Özet

Taraxacum pseudobrachyglossum (Roriço) genelde nemli alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Taraxacum

Karahindiba

Tanımı

Taraxacum pseudobrachyglossum (Roriço) genellikle 15 ila 25 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Sıkapa 10 ila 27 cm uzunluğundadır. Dış yapraklar ters yumurtamsı, geriye dönük dişli, içtekiler her iki yanında 3 ya da 4 arası lobludur. Bunlar üçgensi ve geriye dönük, sivri ve neredeyse dişlidir. Terminal lob 2,5 mm uzunluğundadır. Dış filariler yayılıcı, uçlarından kıvrık ve yumurtamsıdır. Tepecik siyahımsı renktedir. Kapçık saman rengi ve 5 mm uzunluğunda olup gagası 8 ila 10 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Çalılık, dere kıyısı ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde roriço adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilmesine işaret etmektedir. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Antik Yunanca sahte Taraxacum brachyglossum anlamına gelir ve açık bir şekilde iki tür arasındaki benzerliğe dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version