Taraxacum palustre (Seyyah hindibası)

derleyen:

Özet

Taraxacum palustre (Seyyah hindibası) genelde sulak alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Taraxacum

Karahindiba

Tarihi

Bazı kişilerce hedypnois adıyla bilinir. Kaynatılırsa mideyi rahatlatır, çiğ yenilirse kabızlığa iyi gelir. Özellikle mercimekle yenirse dizanteriye faydalıdır. PL 20-31.

Tanımı

Taraxacum palustre (Seyyah hindibası) genellikle 5,5 ila 6,5 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Meyve zamanı yüksekliği 10 cm’yi bulabilir. Gövde tek ya da beş ve daha üzeri, yatık ya da yükselici, mor, seyrek ya da yoğun ülgerlidir. Yapraklar 10 ve daha üzeri, yatay ya da diktir. Sap genellikle morumsu, darca kanatlıdır. Yaprak ayası ters mızraksı ila şeritsi ters mızraksı, 2,5 ila 9 cm uzunluğunda ve 0,2 ila 1,1 cm genişliğinde, tabanı daralıcı ila uzun kamamsı, kenarları sıklıkla dişli, zaman zaman teleksi ve darca lobludur. İnvolukrum yeşil ya da grimsi yeşil, çan biçiminde, 12 ila 16 mm çapındadır. Filariler 14 ila 16 arası sayıda, mızraksı ila mızraksı şeritsi, 1,5 ila 2,5 mm genişliğindedir. Yaklaşık elli çiçekçik görülür ve taç sarı renklidir. Kapçık saman ila zeytin yeşili renkli, ters yumurtamsı ve 6 kabarık çizgilidir. Sorguç beyaz ila krem renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Kuzey Amerika’da da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Sulak ve tuzcul alanlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde seyyah hindibası ve bataklık karahinbası adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir. Bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilebilir olmasına işaret eder. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince sulak alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.

Fotoğrafları