Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Karahindiba › Kara hindiba
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Haşerat kovucu, Kozmetik, Boya bitkisi.
Türün durumu net değildir. Davis, bu türün Türkiye’de bulunmadığını kaydeder. Bitki veri tabanlarına göre de geçerli bir tür adı değildir. 40 cm büyüyebilir. Gövde morumsudur. Gövde tüysüz ya da seyrek de olsa tüylü olabilir. Bitki sütsü bir özsuyuna sahiptir, yapraklar tabandadır, çiçekli gövdelerde bırahte görülmez, her gövde tek bir çiçek başı taşır. Yapraklar 5 ile 45 cm uzunluğunda, 1 ila 10 cm genişliğinde ve ters mızraksı, dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı şekillidir. Tohumlar mayıs ve haziran aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -29 dereceye kadar dayanıklıdır.
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak istilacı yetenekleri sayesinde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yol kenarı, dere kıyısı ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Karahindiba, Acıgıcı, Acıgünek, Güneyik, Çıtlık, Cırtlık, Arslandişi ve Radika adları ile bilinmektedir.
Mart ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir. Bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilebilir olmasına işaret eder. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Epitet, geleneksel olarak tıbbi özellikleri meşhur olan bitkiler için tercih edilir.
A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit, potasyum, kalsiyum ve türlü mineraller yönünden zengindir. Yaprakları salatalara eklenir. Kökünden kahve elde edilir.
Sindirim sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksek, idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Frengi tedavisinde köklerinden faydalanılır. Tohumları spazm çözücü ve uyarıcıdır. Güçlü bir yatıştırıcıdır. Tohumları demlenerek terletici olarak kullanılır.
Bitkinin özsuyu sivrisinek kovucudur. Kökünden kahverengi boya elde edilir. Bitki yakınında bitkilerin gelişini engeller ve meyvelerin zamanından önce olgunlaşmasına neden olur. Dilsi çiçeklerden elde edilen usare cilt temizleyicisi olarak kullanılır.








Doğan, Hüseyin (2022). Taraxacum officinale (Kara hindiba) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/taraxacum-officinale/ Erişim tarihi: 2 February 2023