Taraxacum oblongatum (Koca hindiba)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Taraxacum oblongatum (Koca hindiba) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Taraxacum

Karahindiba

Tanımı

Taraxacum oblongatum (Koca hindiba) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar dikdörtgensi kaşıksı ya da dikdörtgensi ters mızraksı, seyrekçe ağsı tüylü ila neredeyse çıplak, yanal loblar 3 ila 5 çift halinde, üçgensi, görece geniş, genellikle çengelli geriye kıvrık, loblar arası kısa ancak yakın olan uzun, kenarları düz ya da minik dişli, terminal lob yumurtamsı oksu ve ucu neredeyse küt ila küttür. Yaprak sapı morumsudur. Sıkapa ağsı tüylüdür. Dış filariler mızraksı ya da şeritsi mızraksı, geriye kıvrık, koyu morumsu, sivri uçlu ve kenarsızdır. Kömeç sarı renkli, en çok 4,5 cm çapında ve dıştaki dilsi çiçekçikler kırmızımsı morumsu şeritlidir. Tepecik iki renkli olup koyu grimsi yeşil renklidir. Polen mevcut ve düzensizdir. Kapçık grimsi saman renkli kahverengi, 3,5 ila 4,5 mm uzunluğunda ve üst bölümde yoğun biçimde dikenciklidir. Külah 0,5 ila 0,6 mm uzunluğundadır. Gaga 10 ila 11 mm uzunluğundadır. Sorguç beyaz renkli ve 6 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika ve Uzakdoğu’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde koca hindiba adı ile bilinmektedir. Tür için halihazırda Türkçe isim önerilmemiş ancak cinse oranla hayli gösterişli olması nedeniyle biz şimdilik koca hindiba dedik.

Etimoloji

Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilmesine işaret etmektedir. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince dikdörtgen biçiminde demektir ve türün yaprak yapısına dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir