Özet
Taraxacum hellenicum (Leblebi otu) genelde çayırlarda görülen ve güz ortasından bahar sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Taraxacum hellenicum (Leblebi otu) genellikle 10 ila 15 cm büyüyebilen bir bitkidir. Sıkapa pembe ila yeşil renkli, seyrekçe ağsı tüylü ve çoğunlukla yapraklardan daha uzundur. Yaprakları geriye kıvrık, her tarafta 5 ila 6 adet dişli dar taraflı loblu ve dikenli loblar arasılıdır. Terminal lob çoğunlukla üç parçalıdır. Yaprak sapı kırmızı menekşe renklidir. İnvolukrum yaklaşık 1 cm uzunluğundadır. Çiçekçikler sarı renkli ve alt yüzeyleri mor şeritlidir. Dıştaki filariler yaslanıcı, geniş beyaz renkli kenarlı, menekşe renkli uçlu ve kamburludur. Kömeç en çok 3,5 cm genişliğindedir. Tepecik yeşilimsi renklidir. Polen mevcuttur. Kapçık grimsi saman renkli ve 4 mm uzunluğundadır. Külah 1 mm ve gaga 5 mm uzunluğundadır. Sorguç beyazımsı renkli ve 5 ila 5,5 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Karadeniz kıyıları boyunca yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kuru çayırlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle ekim ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 950 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde leblebi otu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilmesine işaret etmektedir. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince Yunanistan anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Yunanistan’ın resmî adı Helen Cumhuriyeti’dir.
Bir yanıt yazın