Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Karahindiba › Demirçıtlık
Bitki incedir. Bu türün yaprakları 10 ila 15 cm uzunluğunda, seyrekçe ağsı tüylü, yayılmış, üçgen şeklinde, dişli, sivri yan loblu; terminal lobu kısa, yaprak sapı dar ve menekşe rengindedir. Çiçek sapı çiçek zamanı 4 ila 7 cm, meyve zamanı 11 ila 20 cm uzunluğundadır. Çiçek başları 4 cm çapındadır. Dış filarileri dar, yayılmış ve uç kısımlarda geri eğilmiştir. Dilcik parlak sarı, tepecikleri kirli sarı renktedir. Kapçıklar koyu kahve-kırmızı renkli ve konik şeklinde olabilir. Gaga 7-8 mm’dir.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita]
Çayırlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. Derince ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Demirçıtlık adı ile bilinmektedir.
Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir. Bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilebilir olmasına işaret eder. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn-i Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince ince anlamına gelir. Türün, yapısına işaret eder.













Doğan, Hüseyin (2022). Taraxacum gracilens (Demir çıtlık) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/taraxacum-gracilens/ Erişim tarihi: 6 February 2023