Bitkiler › Karanfil takımı › Ilgıngiller › Ilgın › Gezik
2 ila 3 metre büyüyebilen, siyahımsı, grimsi ya da kırmızımsı gövdeli çalı ya da küçük ağaç formunda olabilen bir bitkidir. Dallar kemerlidir. Yapraklar 1 ila 5 mm uzunluğundadır. Salkım 30 ila 60 mm uzunluğunda ve 6 ila 7 mm genişliğinde, gevşektir. Bırahteler, çiçek saplarından daha uzun, yumurtamsı sipsivridir. Çiçekler dört parçalıdır. Çanak yapraklar 0,5 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar 2,4 ila 3 mm uzunluğundadır. Genellikle 4 adet ercik görülür, ancak zaman zaman ercik sayısı 1 ila 3 arasında olabilir. Popüler bir peyzaj bitkisidir. Arılar tarafından tercih edilen bir bitkidir.
Doğal olarak Kırım ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanların kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Gezik adı ile bilinmektedir.
Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca Tamaris nehri anlamına gelir. İspanya’daki nehrin günümüzdeki adı Tambre’dir. Cinsin Türkçe adı ılgın Türkçe kökenlidir. Kaşgarlı Mahmud bitkiden yılgun olarak bahseder. Tür adı Antik Yunanca dört ercikli anlamına gelir. Türün genellikle dört ercikli olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “Flores duplo majores albidi quadrifidi” olarak geçer.







Doğan, Hüseyin (2022). Tamarix tetrandra (Gezik) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/tamarix-tetrandra/ Erişim tarihi: 6 February 2023