Tamarix parviflora (Deli ılgın)
Tanımı
5 metreye kadar büyüyebilen çalı ya da ağaçtır. Yaprak mızraksı, uzunca sipsivri uçlu ve 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Çiçek durumu 1,5 ila 4 cm uzunluğunda ve 3 ila 5 mm genişliğindedir. Bırahte üçgensi ve genelde küt uçlu olup çiçek sapını aşar ancak çanak ucuna kadar ulaşmaz. Çiçekler dört parçalıdır. Çanak yaprak 1 ila 1,5 mm uzunluğunda ve kenarı minik dişli ya da düzdür. Taç yaprak 4 adet ve dikdörtgensi ila yumurtamsı olup 2 mm uzunluğundadır. Ercik, çanak yaprak ile karşılıklı ve 4 adettir. İplikçik, nektar lobu diski ile birleşiktir. Tamarix tetrandra‘dan gövde kabuğunun kahverengi ila koyu mor; salkımların kısa, dar ve sıkı ve taç yaprağın 1,8 ila 2 mm uzunluğunda olması ile ayırt edilir. Dilimizde deli ılgın adı ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri
Tamarix parviflora doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. Ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. Dere kenarı ve sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Harita | Alttürler | Herbaryum
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca Tamaris nehri anlamına gelir. İspanya’daki nehrin günümüzdeki adı Tambre’dir. Cinsin Türkçe adı ılgın Türkçe kökenlidir. Kaşgarlı Mahmud bitkiden yılgun olarak bahseder. Epitet Antik Yunanca küçük çiçekli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün cins özelinde çiçeklerinin boyutuna işaret eder. Özgün tanımda bu “Flores albi dimidio feré minores quam in priore” olarak geçer.
Fotoğrafları










Tamarix parviflora DC. | Prodr. 3: 97 (1828).


