Taeniopetalum (Hınzırotu)

Özet

Taeniopetalum (Hınzırotu) özellikle Karadenize kıyısı olan bölgelerde yayılış gösteren ve çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Taeniopetalum (Hınzırotu) monokarpik ya da policarpik bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde kazık köklü ve tek ya da dallı köklü birkaç adettir. Gövdenin tabanında önceki yılın yapraklarından kalan lifsi yakalar görülür. Gövde katı, çizgili ve çıplaktır. Taban yapraklarının sapları enine kesitte yuvarlak ve katıdır. Taban yaprakları çıplak, 2 ila 4 teleksi ve düz eksenlidir. Bunların uçtaki bölümleri düz, şeritsi, mızraksı ya da az teleksidir. Iraksak gövde yapraklarında hafifçe şişkin kılıflar görülür. Çiçek durumu yalancı şemsiye formunda ve uzunlukları değişken olan 2 ila 16 kolludur. İnvolukrum mevcut değildir ya da 5 ila 7 adet kısa involukral bırahte iledir. Görece kısa çiçek sapları nedeniyle şemsiyecikler kompakttır ve 5 ila 7 adet kısa involukral bırahtelidir. Çanak dişleri üçgensi ve en çok 0,5 cm uzunluğundadır. Taç yapraklar yeşilimsi-beyaz ya da sarı renklidir.

Meyve çıplak olup yüzeyi tanecikli ve sırt bölümünde güçlü biçimde sıkıştırılmıştır. Sırttaki kabarık çizgiler ipliksiz ve belirsiz iken kenar kanatları kalındır. Yağ kanalı vallecula başına 1 ila 2, dikişizi başına da 2 ila 4 adettir. Cins Doğu Avrupa, Güney Rusya ve Türkiye’de yayılış göstermektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şeritli petal anlamına gelir. Cinsin taç yapraklarına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Taeniopetalum (Hınzırotu)

Taeniopetalum obtusifolium

Kıyı kerevizi