Site icon Kocaeli Bitkileri

Symphytum orientale (Eşek kafesotu)

Symphytum orientale

Symphytum orientale: 13/03/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Symphytum orientale (Eşek kafesotu) genelde gölgeli ve nemli bölgelerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Symphytum

Kafesotu

Tanımı

Symphytum orientale (Eşek kafesotu) genellikle 50 ila 70 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Sağlam yapılı bir bitkidir ve kısaca ülgerlidir. Bitkinin tamamında kılsı çıkıntılar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila dikdörtgensi, neredeyse yüreksi, yuvarlak ya da tabana doğru kesik, aşağı bölümde uzun saplı ve üst bölümde sapsızdır. Taç beyazdır. Gövde dik ve çok dallıdır. Yapraklar soluk yeşil renklidir. Takriben yirmi adet beyaz çiçek görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ukrayna, Bulgaristan ve Türkiye’de yayılış gösterir ancak günümüzde Batı Avrupa’da da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı, orman açıklıkları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde eşek kafesotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birlikte büyüyen anlamına gelir. Cinse ait bitkilerin yara ve kemik iyileştirici özelliğine işaret eder. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir ve bu bağlamda türün cins özelinde Avrupa’nın doğusundaki yayılış alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat juxta Constantinopoli rivulos primo vere” olarak belirtilmiştir.

Dikkat

Bilgi

Arılar tarafından sevilen bir bitkidir. Bunun yanında patates ve domates gibi sebzeler için organik gübre olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version