Özet
Symphyotrichum subulatum (Arsızpat) genelde sulak alanların civarında görülen ve istilacı potansiyeli yüksek olan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Symphyotrichum subulatum (Arsızpat) halihazırda Türkçe kaynaklarda Aster subulatus adı ile geçmektedir. Genellikle 40 ila 80 cm büyüyebilen, kazık köklü ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde yükselici, genellikle çok sayıda yükselici dallı ve çıplak ya da neredeyse çıplaktır. Taban ve alt gövde yaprakları genellikle çiçek açma zamanı kurumuş olur, sapsız ya da çok kısa saplı, 3 ila 12 cm uzunluğunda, 0,3 ila 1 cm genişliğinde, şeritsi, sivri uçlu, düz kenarlı ve çıplaktır. Orta ve üst gövde yaprakları daha küçük, sapsız, taban gövdeye sarılıcı değil, 0,8 ila 7 cm uzunluğunda ve şeritsidir. Çiçek durumu görece uzun ve kömeçler kısa ya da uzun saplıdır.
Kömeçler 1 ila 1,7 cm çapındadır. İnvolukrum 5 ila 8 mm uzunluğundadır. Filariler şeritsi, sivri uçlu, uçları dik ya da yükselici, beyaz ya morumsu bezeli kenarlı ve çıplaktır. Dilsi çiçekçikler 1 sıra halinde 15 ila 35 adetve beyaz ila lavanta renklidir. Tüpsü çiçekçikler 18 ila 35 adet ve sarı renklidir. Sorguç kılları hafifçe çiçekçiklerden uzun ve beyaz ila saman renklidir. Kapçık 2 ila 2,5 mm uzunluğunda, gri ila bronz renkli ve tüylüdür. İnternetteki fotoğraflar bizim fotoğraflarımız ile genellikle uyumlu değildir ancak uyumlu olan bazı sayfalar da mevcuttur. İşin doğrusu türün kimliği ile ilgili bir karmaşa var gibi gözüküyor.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, sulak alanların civarı, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle eylül ve ocak ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1300 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, İzmit ve Derince ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde arsızpat adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca birleşik tüyler anlamına gelir. Tüylerin tabanda birleşmesine işaret eder. Tür adı Latince bizsi anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “foliis lineari-subulatis, integerrimis” ifadesi uyarınca yaprakların bizsi yapısına dikkat çeker.
Bir yanıt yazın