Site icon Kocaeli Bitkileri

Symphyotrichum squamatum (Arsız simpatı)

Symphyotrichum subulatum var. squamatum

Symphyotrichum subulatum var. squamatum: 06/10/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Symphyotrichum squamatum (Arsız simpatı) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve güz başından kış ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Symphyotrichum

Simpatı

Tanımı

Symphyotrichum squamatum (Arsız simpatı) halihazırda bazı kaynaklarda Aster squamatus olarak geçer. Genellikle 30 ila 150 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde tek adet, dik ve basit ya da tabandan dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, sapsız, çıplak, şeritsi mızraksı ve kenarları düzdür. Alt yapraklar 8 cm uzunluğunda ve 8 mm genişliğindedir. Kömeçler 30 ila 100 adettir. İnvolukrum silindirik ila topaçsı ve 5 ila 7 mm çapındadır. Filariler 3 ila 5 sıra halinde 18 ila 24 adet, bizsi ila mızraksı, uzunlukları farklı, sıklıkla mor uçlu ve kenarları düzdür. Dilsi çiçekçikler 2 ila 3 sıra halinde 21 ila 28 adet olup taç beyaz, pembe ya da lavanta renklidir. Tüpsü çiçekçikler 7 ila 14 adet olup taç sarı ve zaman zaman mor lekelidir. Kapçık ters yumurtamsı ila mekiksi, beş damarlı ve kahverengidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Amerika’da yayılış gösterir ancak güçlü bir istilacıdır ve dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle eylül ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde arsız simpatı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birleşik tüyler anlamına gelir. Tüylerin tabanda birleşmesine işaret eder. Tür adı Latince pullu anlamına gelir. Çiçek kurulu sapının pulsu olmalarına işaret eder. Özgün tanımda bu “pedunculis squamatis floris” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Hayvanlarda ishal tedavisinde kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version