Site icon Kocaeli Bitkileri

Symphyotrichum laeve (Simpatı)

Symphyotrichum laeve

Symphyotrichum laeve: 02/11/2020; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Symphyotrichum laeve (Simpatı) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve güz başından kış başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Symphyotrichum

Simpatı

Tanımı

Symphyotrichum laeve (Simpatı) genellikle 20 ila 70 cm büyüyebilen rizomlu çok yıllık bir bitkidir. Gövde 1 ila 5 adet, dik ve çıplak ya da seyrekçe kıllıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, mızraksı, dikdörtgensi yumurtamsı ila ters yumurtamsı; 3 ila 20 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğindedir. Genellikle tüysüz, kenarları düz, küt ya da keskin dişlidir. İnvolukrum çansı ila silindirik-çansı ve 5 ila 7 mm çapındadır. Filariler 4 ila 6 sıra halinde ve bizsi ya da mızraksıdır. Çiçek başları küme halindedir. 13 ila 23 arası dilsi çiçekçik soluk ila koyu mavi ya da mor renklidir. Tüpsü çiçekçikler 19 ila 33 arası sayıda, başlangıçta sarı, zamanla morumsu kırmızı renklidir. Çiçek başı 1,3 ila 2,5 cm çapındadır. Çiçek durumu sapı 0,2 ila 6 cm uzunluğunda ve çıplak ya da mumsudur. Kapçık koyu mor ila kahverengi, dikdörtgensi-ters yumurtamsı, sıkıştırılmış, 4 ya da 5 damarlı olup ucunda kılsı çıkıntılar bulunur. Sorguç sarımsı kahverengi ila kırmızı renkli ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle eylül ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1300 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, İzmit ve Derince ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde simpatı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birleşik tüyler anlamına gelir. Tüylerin tabanda birleşmesine işaret eder. Tür adı Latince pürüzsüz anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “foliis lanceolatis sessilibus laevibus subserratis” ifadesi uyarınca yaprakların pürüzsüz olmasına işaret eder.

Tıp

Kökü diş ağrısını gidermek ya da dişin kolay çıkması için çiğnenmektedir. Ateşi düşürmek ve kadınların doğum sonra organlarının normal işlevine dönmesini sağlamak için çay olarak tüketilmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version