Plantago afra (Ateşyaprağı)

derleyen:

Tanımı

2 ila 15 cm boylanabilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde açık, dik ya da yükselici, uzatılmış ve dallı ya da tabanda dallı, salgılı, tüylü ve havlı ya da kısaca cılız tüylü, düğümlerarası 3 ila 7 cm uzunluğundadır. Yapraklar karşılıklı dizilişli olup, koltuklarda demek halindedir ve bu nedenle halkavi dizilişli izlenimini uyandırır. Bunlar darca şeritsi ila şeritsi mızraksı, 1 ila 4 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğinde, düz ya da iki dişli, düz ya da kenarlardan hafifçe katlı, kısaca cılız tüylü, tüylü ya da havlı ve salgılıdır. Çiçek başları yuvarlak elipsoit ya da kısaca yumurtamsı küresel, 6 ila 20 mm uzunluğundadır. Çanak yapraklar mızraksı ile darca yumurtamsı, 3 ila 3,5 mm uzunluğunda ve belirgin orta damarlıdır. Taç lobları darca yumurtamsı mızraksı, 2 ila 2,5 mm uzunluğunda, ucu sivri ve çıplaktır. Kapsül dikdörtgensi küreseldir. Tohumlar çıplak ve kayıksıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar, yol kenarı, ve otoyol kenarlarında görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Şubat ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ateşyaprağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince ayak tabanı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının (genelde) yere yatık olmasına işaret eder. Ayrıca bu yapraklar zamanla ayak izini andırır. Yine ayrıca cinsin ayağın altına konulduğunda yorgunluğu gidereceğine inanılırdı. Tür adı Latince Afrika anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder ancak tür Asya ve Avrupa’da da görülür.

Fotoğrafları