Bitkiler › Funda takımı › Ayınfındığıgiller › Ayıfındığı › Ayı fındığı
Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Nadir bitki, Avrupa-Sibirya elementi.
2 ila 5 metre büyüyebilir. Genç sürgün ve tomurcuklar yıldızsı havlıdır. Yapraklar basit, genişçe eliptik ila yumurtamsı, kenarları düz, almaşlı dizilişli, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve 3,5 ila 5,5 cm genişliğindedir. Çiçek kurulu kısa ve 3 ila 6 arası sayıda çiçeklidir. Çiçekler koltuklarda, çan biçimli, beyaz renkli, 2 cm uzunluğunda ve kokuludur. Taç 5 ila 7 taç yapraklı ve sarı başçıklıdır. Çanak beş lobludur. Meyve küresel, sert ve 1,5 cm çapındadır. Tohumlar ekim ayında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Bitki doğal olarak güney Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık ve ormanlık alanlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Ayı fındığı, Çakıldak, Tesbi, Tespih ağacı, Tespihlik, Tespi, Yaban ayvası, Zamzalak ve Zanzalak adları ile bilinmektedir.
Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Süryanice günlük anlamına gelir. Cinse bağlı ağaçlardan elde edilen reçinenin klasik adıdır. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Türün geleneksel olarak tıbbi amaçlarla kullanılmasına işaret eder.
Dallardan ve gövdelerden oldukça kokulu balzamik bir sakız elde edilir. Bitkinin gövdelerinden elde edilen bir reçine antiseptik ve balgam söktürücüdür.
Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın