Styphnolobium (Sofora)

Özet

Styphnolobium (Sofora) bazı türleri peyzaj alanlarına dikilen ve beyaz ya da menekşe renkli çiçekler açan fanerofitlerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Styphnolobium (Sofora) yaprak dökücü ağaç ve çalılardan oluşan bir cinstir. Gövde metalik tonlarda ve pullu olup düzensiz tabakalar halinde dökülmektedir. Genç dallar sıklıkla kadifemsidir ancak kısa süre sonra dağılmaktadır. Yapraklar teleksi, yaprakçıklar 9 ila 21 adet çift halinde, almaşlı dizilişli, mızraksı, 4 ila 9 cm uzunluğunda, 2 ila 2,7 cm genişliğinde, ucu sipsivri, tabanı yuvarlak ve hafifçe asimetrik, zaman zaman kamamsı, kenarları düz, yüzeyleri çıplak, alt yüzeyleri seyrek biçimde ipeksi tüylü ve kağıtsıdır. Sitipül dikdörtgensi, en çok 8 mm uzunluğunda ve kısa süre sonra dökülücüdür. Çiçekler sarkık salkımlar halindedir. Meyve baş aşağı, dikdörtgensi ila yumurtamsı, 5 ila 14 cm uzunluğunda, 2 ila 3 cm çapında, etli, tesbihsi ve yoğun biçimde kadifemsidir. Tohum meyve başına 1 ya da 2 adet, siyah ila siyahımsı, dikdörtgensi elipsoit, pürüzsüz olup aril yoktur. Cins Uzakdoğu ve Orta Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ekşi bakla anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin tadına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan soforaSophora (Acımeyan) cinsinden muharref gibi gözükmekte. Bu cins önceden Sophora cinsi altında listelenirdi.

Kocaeli’ndeki türler