Stuckenia (Sutarağı)

Özet

Stuckenia (Sutarağı), Potamogeton cinsinden özellikle stipülün yaprak tabanındaki durumu ile ayrılan sucul bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Potamogetonaceae

Susümbülügiller

Tanımı

Stuckenia (Sutarağı), rizomlu sucul otlardan oluşan bir cinstir. Rizomlar çok yıllık, ince ila çok sağlam, silindirik, çoğunlukla ucunda yumruludur. Turion mevcut değildir. Gövdeler dalsız ila çok dallı, tek ila çok yıllık, silindirik ve en az bir metre uzunluğundadır. Gövde düğümlerinde yağ bezleri mevcut değildir. Yaprakların tamamı batık, almaşlı dizilişli, ipliksi ya da darca şeritsi, oyuklu, opak, 1 ila 5 adet damarlı, tepede sivri ya da küt ve kenarları düzdür. Sap 17 cm uzunluğundadır. Stipüller kılıf oluşturur, gövde etrafında kapalı ya da açıktır. Çiçek durumu başak halinde, silindirik, suyun altında ve 2,5 ila 4 cm uzunluğundadır. Çiçek durumu sapı esnektir ve bu nedenle çiçekleri suyun yüzeyine çıkarmaz. Çiçekler halkavi dizilişlidir. Meyvede belirgin bir gaga mevcuttur ya da değildir.

Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. Yakın olduğu Potamogeton cinsi ile arasındaki en temel fark, stipülün yaprak tabanına bağlanmasıdır. Potamogeton türlerinin suya batmış yaprakları yarı saydam ve düz olup oyuk ya da kanal içermez. Stuckenia türlerinin yaprakları ise opak, kanallı ve şişkindir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1860-1901 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Wilhelm Adolf Stucken’a adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Stuckenia (Sutarağı)

Stuckenia pectinata

Su tarağı