Site icon Kocaeli Bitkileri

Achnatherum bromoides (Kılaç)

Achnatherum bromoides

Achnatherum bromoides: 10/06/2018; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Stipa bromoides olarak geçmektedir. 1 metre büyüyebilir. Çok yıllık bir ottur. Kısa sürünücü rizomludur. Gövde dik, tek ya da demet halinde, ince ve pürüzsüzdür. Dil belirgin değildir. Yapraklar tabanda ve gövdededir. Yaprak ayası mat yeşildir. Yaprak kılıfı kulakçıkları ya yoktur, varsa da diktir. Dil zarsı, 0,5 mm uzunluğunda ve kesik kesiktir. Yaprak ayası ipliksi, dürülmüş, 15 ila 30 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1 mm genişliğindedir. Bileşik salkım şeritsi, 30 cm uzunluğunda, 8 ila 10 mm genişliğinde ve birkaç başakçıklıdır. Başakçıklar tektir. Verimli başakçıklar saplıdır. Başakçıklarda bir adet verimli çiçekçik bulunur. Dışkavuz mızraksı, neredeyse eşit, belirgin 3 damarlı ve beyazımsı yeşil renklidir. İçkavuz 6 ila 8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Makilik ve kayalık yamaçlarda görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kılaç adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca pul dikenli anlamına gelir. Cinsin içkavuzlarının kılçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Bromus gibi anlamına gelir. Türün Bromus (ibubukekini) cinsi ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version