Site icon Kocaeli Bitkileri

Steveniella (Takkelisalep)

Özet

Steveniella (Takkelisalep) genellikle ormanlık alanların civarında bulunan ve tek tür barındıran bir orkide cinsidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Tanımı

Steveniella (Takkelisalep) tabanda tek bir yaprak taşıyan ve küçük yuvarlak yumruya sahip olan orkidelerden oluşan bir cinstir. Kökgövde yumruludur ve yumrular sapsızdır. Gövde dik ve sıkapoz (başka bir deyişle yapraksız) olup iki adet sarılıcı kılıf barındırır. Yapraklar tek, dilsi, sıklıkla dışa doğru kıvrık, koyu zeytin yeşili, üst bölümünde kahverengimsi mor boyuna çizgili, alt bölümü ise mordur. Çiçek durumu darca silindirik olup çok sayıda çiçek gevşek biçimde dizilmiştir ve en çok 18 cm uzunluğadır. Çiçek bırahteleri yumurtalıktan çok daha kısadır. Çiçekler eksene bastırılmış olup zeytin yeşili ila sarımsı yeşil renkli ve mor lekelidir.

Çanak yapraklar dış yüzeyde tozlu yeşilimsi mor, iç yüzeyde grimsi mor beneklidir; dudak zeytin ya da sarımsı yeşil renkli ve tabana doğru mor bezelidir. Taç ve çanak yapraklar birleşerek kapalı bir külah oluşturur ancak uçları serbesttir. Labellum (diğer bir deyişle taç loblarının oluşturduğu dile benzeyen yapı) dilsi, yan lobları küçük ve yuvarlak, yumurtalığa doğru eğilmiş ve mahmuzludur. Mahmuz yumurtalığa yaslanmış, genişçe koniksi ve ucu belirgin biçimde iki koniklidir. Sütun kısa ve diktir. Pollinia iki adettir. Ormanlık alanların kenarları ile çalılıklarda görülmektedir. Cins Türkiye ve Kafkasya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins, Fin asıllı Rus bitki ve böcek bilimci Christian von Steven’a (30 Ocak 1781 – 30 Nisan 1863) adanmıştır. Cinsin tip örneğini Orchis satyrioides adı ile ilk defa o tanımlamıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Steveniella satyrioides

Takkeli salep

Exit mobile version