Site icon Kocaeli Bitkileri

Steveniella satyrioides (Takkeli salep)

Steveniella satyrioides

Steveniella satyrioides

Özet

Steveniella satyrioides (Takkeli salep) genelde ormanlık alanların civarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir orkide türüdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Spiranthes

İncisalebi

Tanımı

Steveniella satyrioides (Takkeli salep) genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövdenin altında 2 adet sivri uçlu ve yaprak benzeri bırahte mevcuttur. Yapraklar dilsi ya da genişçe mızraksı, zeytin yeşili renginde, üst bölümde boyuna kahverengimsi mor çizgili ve alt bölümde mor bezelidir. Çiçek kurulu başak formundadır ve 18 cm kadar uzayabilir. Bırahte yumurtalıktan çok daha kısadır. Çiçekler eksene yaslanıcıdır. Çanak yaprak kukuletası yumurtamsı, dış yüzeyi tozsu yeşilimsi, iç yüzeyi grimsi mor lekelidir. Taç yaprak şeritsi ve 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Dudak zeytin yeşili ya da sarımsı yeşil, tabana doğru mor lekeli; yanal loblar kısa ve yuvarlak; orta lob dilsi ve 6 mm uzunluğundadır. Mahmuz 4 mm uzunluğunda ve yumurtalığa yaslanıcıdır.

Gözlem bilgileri

Akdeniz havzası ile Türkiye ve Kafkasya’da doğal olarak yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanların sınırları ile çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik. Bölge, kaydın bildirildiği tarihten sonra yoğun bir yapılaşmaya maruz kalmıştır. Bu bağlamda türün ilimizdeki varlığını sürdürüp sürdürmeği şüphelidir.

Türkçe adı

Dilimizde takkeli salep adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins, Fin asıllı Rus bitki ve böcek bilimci Christian von Steven’a (30 Ocak 1781 – 30 Nisan 1863) adanmıştır. Cinsin tip örneğini Orchis satyrioides adı ile ilk defa o tanımlamıştır. Yunanca Satyrium gibi anlamına gelir. Satyrium bazı orkide türlerinin geleneksel adı olmakla birlikte günümüzde de geçerli bir cins adıdır. Romalılar satirlerin (yarı insan yarı keçi mitolojik varlık) orkide ile beslendiğini düşünür ve bu nedenle bu bitkilere satyrion derlerdi. Bu varlıkların cinsel açıdan istekli olmaları da orkide ile beslenmelerine yorulur ve orkideler bu nedenle sıklıkla bu amaca matuf olarak kullanılırdı.

Exit mobile version