Site icon Kocaeli Bitkileri

Rabelera holostea (Urgancık)

Rabelera holostea

Rabelera holostea: 08/03/2019; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Stellaria holostea adı ile geçmektedir. 15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tüysüz, parlak, dik ya da tırmanıcı ve dört açılıdır. Yapraklar mızraksı, tüysüz, sapsız, ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler beyaz, 20 ila 30 mm çapında ve çanak yapraklardan daha uzun olan ortasından yarıya bölünmüş olarak beş taç yaprağa sahiptir. 10 civarı ercik ve 3 boyuncuk görülür. 5 ila 10 bireylik gruplar halinde dikilmeleri önerilir. Her bir bitki arasında 30 cm açıklık bırakılmalıdır. -29 dereceye kadar dayanıklıdır. Kapsül yeşil renkli ve neredeyse küreseldir. Tohumlar kırmızımsı kahverengi ve böbrek biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde urgancık adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Amerikalı bitkibilimci Richard K. Rabeler‘a adanmıştır. Tür adı Antik Yunanca boş kemik anlamına gelir. Gövdelerin hayli güçsüz olması ve kolaylıkla kırılmasına atıftır.

Tıp

Sırt ve böğür sancılarını gidermek için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version