Stellaria aquatica (Vergelotu)

derleyen:

Özet

Stellaria aquatica (Vergelotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Stellaria

Kuşotu

Tanımı

Stellaria aquatica (Vergelotu) halihazırda bazı kaynaklarda Myosoton aquaticum olarak geçmektedir. Genellikle 20 ila 80 büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici, alt bölümleri tüysüz, üst bölümleri tüylü ve çizgilidir. Yapraklar yumurtamsı, tüylü ya da tüysüz, tepede sivridir. Bırahteler yapraklara benzer. Çiçekler beyazdır. Sap ince ve tüylüdür. Çanak yapraklar 4 ila 5 mm uzunluğunda, dikdörtgensi mızraksı, salgılı tüylüdür. Taç yapraklar çanaktan daha uzundur. Kapsül çanak yaprakları aşmaktadır. Tohumlar paslı kahverengi, küresel ve 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler,Herbaryum] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde vergel otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Latince yıldız gibi anlamına gelir. Cinsin taç yapraklarının genel görünümüne işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan kuşotu, İngilizce yaygın adı olan birdweedin tercüme edilmiş hali gibi gözükmektedir. Özellikle S. media‘nın tohumları ispinoz (Fringilla) gibi kuşlar tarafından sevilerek tüketilir. Tür adı Latince sucul anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sulak alanları tercih etmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat ad littora lacuum” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yaprak ve gövdeler pişirilerek tüketilmektedir. Mineral bakımından zengindir.

Tıp

Yapraklarının demlenmesi halinde anne sütünü arttırdığı rapor edilmiştir. Fistüle karşı kullanılmıştır.

Fotoğrafları