Site icon Kocaeli Bitkileri

Stachys sylvatica (Dağ çayı)

Stachys sylvatica

Stachys sylvatica: 28/06/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 80 cm büyüyebilir. Çiçekler mordur. Yapraklar yüreksi yumurtamsı, 3 ila 9 cm uzunluğunda ve 2 ila 6 cm genişliğinde ve uzun saplıdır. Yapraklar ezildiğinde ya da çürüdüğünde hoş olmayan bir koku yayarlar. Gövde dalları bazen karemsi ve tüylüdür. Bitkinin üst bölümünde salgılı tüyler görülür. Saplı yapraklar karşılıklı dizilişlidir. Çiçek halkaları 6 çiçek bulundurur. Çanak beş lobludur. Tohumlar ağustos ve eylül arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanlar, ormanlar, ve yamaçlarda görülür. Başiskele, Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ham ısırgan ve dağ çayı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca başak anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun başak formunda olmasına işaret eder. Tür adı Latince orman anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae nemoribus umbrosis” olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte bitki ormanlık alanların dışında da görülür.

Tıp

Yaraların iyileştirilmesi için kullanılır. Kanama durdurucu ve idrar söktürücüdür Ağrıyan eklemlere ve spazmlara uygulanır.

Bilgi

Bitkiden sarı renkli boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version