Now Reading:

Stachys sylvatica (Dağ çayı)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
11 Eylül 1753
için

Stachys sylvatica (Dağ çayı)

Stachys sylvatica

Tanımı

Stachys sylvatica (Dağ çayı), Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesine bağlı Deliçay (Stachys) cinsinden genellikle 30 ila 80 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler kıllı, salgılı havlı, ve diktir. Yapraklar yüreksi yumurtamsı, 3 ila 9 cm uzunluğunda, 2 ila 6 cm genişliğinde, sivri uçlu, dişli kenarlı ve uzun saplıdır. Çiçek halkaları 6 çiçekli ve yukarı doğru daralan bir çiçek durumunda küme halindedir. Çanak 6 ila 9 mm uzunluğunda, salgılı havlı, dişleri eşit uzunlukta, 2 ila 3,5 mm uzunluğunda ve tüple aynı uzunlukta ya da ondan hafifçe daha kısadır. Taç benek lekelerle koyu kırmızımsı mor renkli, 12 ila 16 mm uzunluğundadır.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. Ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. Sulak alanlar, ormanlar, ve yamaçlarda görülmektedir. Umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele, Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca başak anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çiçek kurulunun başak formunda olmasına dikkat çekmektedir. Epitet Latince orman anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae nemoribus umbrosis” olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte bitki ormanlık alanların dışında da görülür.


Tıp

Yaraların iyileştirilmesi için kullanılmıştır. Kanama durdurucu ve idrar söktürücüdür Ağrıyan eklemlere ve spazmlara uygulanır.

Bitkiden sarı renkli boya elde edilmiştir.


Stachys sylvatica
Stachys sylvatica
Stachys sylvatica
Stachys sylvatica
Dağ çayı
Stachys sylvatica

Dağ çayı…

Stachys sylvatica, genelde ormanlık alanlarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Dilimizde ham ısırgan ve dağ çayı adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.