Dağ çayı
Bakımı
Stachys sylvatica çok yıllık bir ottur. Geçirgen ve nemli toprağı ve güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Stachys sylvatica açık orman, sulak alan ve çalılıklarda görülür. Kumlu, killi ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Hedge woundwort, Whitespot, Hedge nettle; Hamısırgan, Dağ çayı.
Etimoloji
Cins adı Yunanca çiçek başağı; tür adı ise Latince ormanda anlamına gelir.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Asterids
Ordo: Lamiales
Familia: Lamiaceae
Subfamilia: Lamioideae
Tribus: Stachydeae
Genus: Stachys
Raunkiaer: Hemicryptophyte
Phytochorion: Euro-Siberian
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Yaraların iyileştirilmesi için kullanılır. Kanama durdurucu ve diüretiktir.
Flora of Turkey
Hirsute, glandular-pubescent perennial. Stems 30-100 cm, erect, sparsely to densely hairy. Leaves cordate-ovate, 3-9 x 2-6 cm, acute, crenate or crenate-serrate, all ± long-petiolate. Verticillasters 6-flowered, ± crowded in a tapering inflorescence. Calyx 6-9 mm, glandular-pubescent; teeth equal, 2-3.5(-4) mm, equalling or slightly shorter than tube. Corolla dark, dull reddish-purple with white markings, 12-16 mm, upper lip 35 mm, lower 5-8 mm. Fl. 6-9. Picea and Fagus forest, mixed woods, gravelly slopes, banks, wet places, s.l.-2440 m. VII:231.
Literatür
Species Plantarum 2: 580. 1753. L.
Fotoğrafları





Yapısı
Stachys sylvatica 80 cm. büyüyebilir. Çiçekler mordur. Yapraklar ezildiğinde ya da çürüdüğünde hoş olmayan bir koku yayarlar. Stem (Bitkinin toprak üzerindeki sapı/gövdesi) dalları ve bazen karemsi ve tüylüdür. Bitkinin üst bölümünde glandular (Salgı bezli. Ucunda salgı bezi bulunan tüyler) tüyler görülür. Stalklı (Tohum taşıyan parçaları destekleyen bitkinin ana ekseni ya da gövdesi) yapraklar opposittir (Karşılıklı. Her nodyumdan bir çift yaprağın karşılıklı olarak çıkması). Calyx (Çanak yaprak. Kaliksin her yaprağı sepal adını alır. Sepal’ler normal yapraklara daha çok benzerler, yeşil renklidirler ve fotosentez yaparlar. Sepal’ler serbestse korisepal, birleşikse gamosepal ya da sinsepal adını alır. Gamosepal bir kaliks, tubulat (silindirik), rotat (tekerlek şeklinde), kampanulat (çan şeklinde), urselat (testi şeklinde), bilabiat (iki dudaklı şekilde) olurlar. Sepal’ler bazen tüy ya da diş şeklinde olurlar, bu durumda çiçek asepal olarak adlandırılır. Bazen kaliksin dışında epikaliks adını alan ikinci bir uzantı yer alır) beş lobludur. Tohumlar Ağustos-Eylül arası olgunlaşır. Çiçekler hermafrodit’tir (Hem erkek hem de dişi üreme organı bulunduran bitki). Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında çiçek açar.